de kimono
De kimono – een stukje geschiedenis
De kimono is van oorsprong een traditionele Japanse klederdracht. Je kent ze vast wel: de glanzende losse mantels in kleurrijke patronen. Het woord kimono betekent in het Japans letterlijk “hetgeen iemand draagt”; mono = ding, ki = om te dragen. In Japan kent men een grote diversiteit aan kimono’s die voor verschillende gelegenheden worden gedragen.
Rond het jaar 1000 werd de kimono steeds geliefder in Japan, onder zowel de mannelijke als de vrouwelijke bevolking. Hoewel de mannen slechts een mo droegen, wat meer op een rok leek. Dat de kimono steeds meer werd gedragen komt omdat Chinese kleding – die werd ingevoerd - steeds populairder werd in Japan. Tijdens de Muromachi-periode (1392-1573) gingen steeds meer Japanners hun kosode als bovenkleding dragen, een kledingstuk dat eerder werd beschouwd als onderkleding. De kosode lijkt erg veel op de kimono zoals wij die tegenwoordig kennen.
Door de eeuwen heen zijn er echter veel verschillende stijlen kimono’s bedacht, elk met een eigen functie en betekenis. Ook was de kimono lange tijd het dagelijkse kledingstuk van de Japanner. Maar dit is in de 20e eeuw veranderd. Nu dragen Japanners net als wij broeken en blouses. Maar tijdens speciale gelegenheden kiest men nog vaak voor de kimono. Bijv. tijdens een theeceremonie of bruiloft. Want de kimono blijft een belangrijk symbool van de traditionele Japanse cultuur.
Hoe draag je onze kimono's
Onze kimono’s komen niet uit Japan en zijn ook niet van zijde maar van 100% katoen. Het model is echter wel op de Japanse kimono geinspireerd. Wij laten onze kimono’s maken in India van stoffen die volgens een eeuwenoud ambacht – het blockprinten - worden bestempeld. Dat maakt onze kimono’s uniek.
Net als de Japanners deden dragen wij onze kimono op verschillende manier; we gaan niet op reis zonder kimono want hij is ideaal aan het strand of zwembad. Maar ook op een korte broek en over een topje als we ’s avonds ergens gaan eten. Thuis dragen we de kimono als we op zondag wat uitgebreider ontbijten. Maar ook naar het werk op een spijkerbroek.
Hoe was en droog je onze kimono’s
Omdat onze kimono’s worden gemaakt van katoen en met de hand bestempelde stoffen was je de kimono de eerste keer apart en het beste koud op een programma voor fijne stoffen. Zo blijven de kleuren mooi. Laat de kimono vervolgens op een hangertje aan de lucht drogen. Mocht je de kimono willen strijken doe dit dan op een lage temperatuur.