top of page

de indiase ambacht van het blockprinten

Het verven en bedrukken van stof is in India een eeuwenoude ambacht. Het leek er even op dat deze ambacht zou verdwijnen, maar dankzij internet en platforms als instagram en pinterest lijkt de waardering voor het ambacht weer toe te nemen. En gelukkig maar, want wat is er mooier dan een stuk stof die met zoveel gevoel en kleur in de mooiste designs is bestempeld. Maar misschien nog wel belangrijker; hele families zijn voor hun inkomen afhankelijk van deze ambacht.

 

Jaipur

 

Voor ons eigen merk NILAY Blockprints werken samen met een klein familiebedrijf in Jaipur. De meeste blockprinters wonen namelijk in en rondom Jaipur, zoals in het dorp Bagru. Jaipur is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan en staat bekend als de Pink City! 

 

Stof, verf & stempels

 

Wanneer je een blockprint fabriek bezoekt word je door kleuren overweldigd; verfbaden, flessen met verf en lange banen stof over houten tafels of over waslijnen als ze moeten drogen. De stoffen worden bedrukt door middel van houten stempels. Deze worden met de hand uitgesneden in de mooiste patronen, vaak geïnspireerd op de natuur. Bloemen zijn in de meeste gevallen het thema. Er wordt een patroon uit een blok hout gesneden en dit blok wordt vervolgens in de verf gedoopt en nauwkeurig op een katoenen doek geplaatst. De drukker geeft hier een flinke klap op zodat de verf goed op de stof achterblijft. Het is een heel precies werkje, want patronen en kleuren moeten mooi aansluiten.. Voor één ontwerp kunnen meerdere blokken nodig zijn.

Nilay Blockpints
press to zoom
Nilay Blockprints
press to zoom
Nilay Blockprints
press to zoom
Nilay Blockprints
press to zoom
Nilay Blockprints
press to zoom
Nilay Blockprints
press to zoom
1/1

Van generatie op generatie

 

Blockprint is handwerk dus onvolkomenheden maken deel uit van de schoonheid van het ambacht. De kunst van het blockprinten wordt van generatie op generatie doorgegeven. Machines werken veel sneller en proberen hetzelfde effect na te bootsen, dus hoe kan dit ambacht overleven in een wereld waarin alles steeds sneller moet gaan om kosten te besparen. Misschien met de wetenschap dat het een cultuur betreft die is gebouwd rond een gemeenschap, waarin families en buren samenwerken en leven, vaak over religies, stammen en generaties heen, vanuit een gedeelde geschiedenis. Je koopt dus niet zomaar een stukje stof!

 

Fair Trade

Weten met wie we werken is belangrijk voor ons zodat wij er zeker van zijn dat er geen kinderen meewerken en de medewerkers een eerlijk loon ontvangen.

Een aantal van onze favoriete prints 

bottom of page